Amatőr írópalánták közösségi oldala világszerte a Wattpad

40 millió felhasználó, 50 nyelv, több mint 150 millió történet az online térben.

De mi is ez az oldal?

A Wattpad két kanadai vállalkozó nevéhez fűződik, akik egy olyan – ingyenesen használható – platformot kívántak létrehozni, amelyen az írás szerelmesei tehetik közzé elkészült, vagy éppen készülő műveiket. A 2006-ban létrehozott írói közösségi oldalon található történetek több mint 70%-a angol nyelvű, de emellett törökül, lengyelül, portugálul, magyarul, és még számtalan más nyelven van lehetőség az olvasásra, írásra, amihez nem kell más, mint egy felhasználónév és egy jelszó.

Mint minden szabadon használható felületnek van előnye és hátránya. Előnye mindenképpen, hogy ingyenes, a feltöltésre kerülő írásokat szerzői jog védi, a világ bármely pontjáról elérhető, akár íróként, akár olvasóként. Emellett fontos, hogy ez a platform lehetőséget biztosít mindenki számára, aki valamilyen megmagyarázhatatlan vonzódást érez arra, hogy írásban fejezze ki magát, vállalva az oldal interaktivitása miatt azt is, hogy azonnali visszajelzést kapjon a feltöltött művére.

A Wattpad felületén található írások, nagyon sokfélék lehetnek, amit sokan kritikaként meg is fogalmaznak az oldallal szemben, hiszen előfordul, hogy egy-egy olvasó helyesírási és egyéb hibáktól hemzsegő szövegre bukkan. Ennek ellenére a nyugati világban r megszokott, hogy innen is vadásznak potenciális írókat a kiadók ügynökei, aminek köszönhetően készült már film (például Anna Todd ifjúsági regénye, a Miután) és tévésorozat is e platformon publikáló és itt felfedezett tehetségek munkáiból már Amerikában és a Fülöp-szigeteken is.

Magyarországon is többeknek sikerült már kitörniük a Wattpad világából. Közülük az egyik Barna Henrietta, írói néven Heniko Sakka, akinek tavaly jelent meg az Édes tini élet című regénye, melynek második része ez év szeptemberében kerül kiadásra, tehát a csoda, bármikor, bárkivel megtörténhet, és nemcsak a könyvek lapjain.

Hogyan működik Magyarországon a Wattpad közösség?

Magyarországon, amatőr wattpad felhasználóként megkerülhetetlen a „wattpadozás” mellett a közösségi élet fenntartása is feleli a kérdésre, Szabó Petra Luca az egyik népszerű közösségi oldalon található „wattpadosok” csoport adminisztrátora. 

  A Wattpad algoritmusa nem az igazi, ezért a magyar közösség magja szorosan tartja egymással a kapcsolatot a különböző csoportokban. A miénkben, ennek köszönhetően, már közel hatezer tag van Magyarországról, illetve a határon túli magyarlakta településekről. A csoportban megosztják a tagok az éppen elkészült műveiket, beszélgetünk, illetve ha bárkinek gondja van, mert mondjuk elakadt az írásban, akkor, igyekszünk hasznos tanácsokat adni egymásnak, de ha valakinek éppen egy jó borítóra van szüksége, akkor ahhoz is mindig van, aki felajánlja a segítségét. A szerzői jogokkal kapcsolatban azt mindenképpen fontos tudni, hogy a feltöltött írást, szerzői jog védi. Ha valakinek esetleg ellopják a történetét, és az az illető újra feltölti azt a sajátjaként, akkor a szerző felveheti a Wattpad felület kezelőjével, illetve a magyar Wattpad önkéntesekkel (Ambassadorokkal) a kapcsolatot, akik gyorsan el fogják távolíttatni a lopott történetet. Ugyanez igaz a már kiadott művek újrafeltöltésére (mert ilyen is előfordul), azokat is lehet jelenteni és eltávolíttatni.

A 2006-os indulás óta, a fejlesztéseknek köszönhetően nagyon nagy fejlődésen esett át a Wattpad, a kezdetekhez képest. Ma már képeket, videókat lehet feltölteni a szövegekhez, saját borítót készíthet a szerző a regényéhez, saját tagek állíthatók be, illetve statisztika is készül a felhasználó számára az olvasottságról, de arról is, hogy mely országokban, mennyien követik a történetét. Az olvasóknak pedig lehetőségük van „csillagot” adva értékelni, illetve hozzászólni, véleményezni a feltöltött írásokat, de akár egy saját könyvtárat is létrehozhatnak azokból a történetekből, amelyek felkeltették a figyelmüket.

Merre tart a Wattpad jelenleg? A legújabb hírek szerint eladásra került a weboldal, méghozzá 660 millió dollárért, így most nagy kérdés a felhasználók számára, hogy mire számíthatnak a továbbiakban.

Ízelítőül néhány “wattpados” történet. 

-oroszeva-

Author: evapress

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük