Bátorítás és segítségnyújtás a bajban – SOS: Korona

Sok aggodalmat, szorongást, sőt félelmeket láttunk az utóbbi időben, ráadásul sokakat bizonytalanná tett, és ezzel együtt zavart is okozott több, ellenőrizetlen forrásból származó információ – kezdte az SOS: Korona közösségi oldal létrejöttének ismertetését Psenyeczky-Nagy Klára, a REGEA alapítvány elnöke. – Magának a csoportnak az ötlete egyébként, alapítványunk szakmai vezetőjétől, Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológustól származik, aki az oldalon működő tanácsadásban is tevékenyen részt vesz. 

Alapítványi munkánk során tapasztaltuk azt, hogy a hozzánk fordulók közül, sokan nem voltak tisztában a vírus okozta betegség lehetséges lefolyásával, vagy éppen nem tudták, mit tegyenek, ha például a környezetükben olyan beteg volt, aki ápolásra szorult. A csoport létrehozásával a mindennapi életben előforduló egyszerű, de nagyon fontos kérdésekre akartunk mindenki számára érthető módon válaszolni. Fő szempont, természetesen, a biztos szakmai tudás, amiben óriási szerepe van Dr. Mangó Gabriella háziorvosnak, aki nagyon komolyan szívén viseli a betegek problémáit, de tőről pattant őszinteséggel, és humorral is igyekszik oldani a feszültségüket.

A közösségi oldalamon már márciusban napi helyzetjelentéseket írtam ki, s úgy tűnt, hogy a betegeknek nagy szükségük volt az információra – sorolta Dr. Mangó Gabriella háziorvos, arra a kérdésre, hogyan is indult útjára a közösségi oldalon történő segítségnyújtás, tanácsadás. – Saját tapasztalatokat, saját kezelési metodust, immunerősítő posztokat tettem ki, és azt láttam, hogy az elérése ezeknek a bejegyzéseknek 300 és 600 ezer között mozgott. Az eltelt időszakban nagyon sok üzenetet, nagyjából napi százat kapok, amelyekre mindig igyekszem választ adni a nil nocere maximális figyelembevételével. Azt tapasztalom, hogy nagyon sok orvosi kérdésen, segítségkérésen túl, sok szorongás is előjött a levelezésekben. Ezek láttán tudatosodott bennem, hogy az információadással az emberek félelmeinek oldásában is segítek a fizikai segítségnyújtás mellett. Ekkor találkoztunk gondolatilag Kláriékkal, akikkel végül a segítségfelajánlásnak ezt a formáját találtuk a leginkább kivitelezhetőnek. Az – SOS: Korona csoport szabad, bárki bejelentkezhet, mi pedig igyekszünk válaszolni minden felmerülő kérdésre. 

Ezek pedig lehetnek különböző témakörű gyakorlati kérdések – folytatta a csoport munkájának ismertetését Psenyeczky-Nagy Klára. Például a türelmetlenség, kiszolgáltatottság kezelése, gyerekkel való kapcsolattartás, vagy annak a kérdése, hogy lehet-e családban izolálódni, de például az attól való félelemre is, hogy valaki fertőző-e, és ha igen, vajon meddig az? Fontos a szorongások, feszültségek oldása, erre pedig különböző technikákat tudunk ajánlani közvetlenül az oldalon, de válaszolunk szóban vagy írásban is a kérdésekre, sőt akinek szüksége van rá, az személyesen is beszélgethet a szakembereinkkel. Fontosnak tartjuk a támogató sorstárs-közösséget, amelyik máris nagyszerűen alakul, hiszen egymás tapasztalataiból is lehet erőt meríteni.

SOS korona csoport célja: Koronavírusos betegek és családtagjaik pszichés támogatása.

Egyéni konzultáció messenger üzenet vagy hívás formájában a megadott idősávokban!
 
Adminok elérhetőek online:
Psenyeczky- Nagy Klára, személyes erőforrásfejlesztő- és Gordon tréner, nagymama és fejlesztő-pedagógus: péntek 14-től 22-ig
Tarjányi Melinda, szociálpedagógus, gyermekvédelmi pszicho-patrónus: szerda 12-től 20-ig, vasárnap 9-től 18-ig
Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus: kedd és csütörtök, 8-tól 12-ig
Szabóné Maszler Judit pedagógiai szakpszichológus: kedd és csütörtök 11-től 13-ig
Csoportunk Dr. Mangó Gabriella felügyeletével működik.
 
– oroszeva- 
 

Author: evapress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük