Van segítség, ne maradj egyedül!

Nincs olyan ember, akit ne állított volna kihívás elé a járványhelyzet. Vannak azonban fokozottan veszélyeztetett csoportok, akik közé a daganatos betegek is tartoznak. Nekik nemcsak a betegséggel, de az elszigetelődéssel is meg kell birkózniuk a jelenlegi helyzetben. Arról, hogy személyes találkozás nélkül, miként kaphatnak mégis segítséget, Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológussal, a Simonton-módszer oktatójával beszélgettünk.  

Mit kell tudnunk a Simonton módszerről, amit többek között – normál esetben – a miskolci Megyei Kórházban is oktat?

Maga a módszer, egy orvosok által kidolgozott, és tudományosan igazoltan hatékony önsegítő módszer. Könnyen megtanulható, a nyitottságon kívül nincs semmi másra szükség hozzá. Egyénileg és csoportosan is tanítom, ki hogyan szeretné. Ez a lehetőség OEP-támogatott, azaz ingyenes a betegeknek és családtagjaiknak. Fontos tudni azonban, hogy az orvosi kezelés mellett, és nem helyett kínáljuk ezt a segítséget, ami hangsúlyozottan igényli a beteg aktivitását, felelősségvállalását a gyógyulásban. A módszer hatékony a szorongás, a depresszió oldásában, a kezelések mellékhatásainak csökkentésében, és segítheti a gyógyulást.

Mire számíthatnak, egy-egy tréning alkalmával az újonnan érkezők?

Az egyik legfontosabb, hogy a Simonton-csoportokban nem „várótermi siránkozás” zajlik. A tizenkét alkalmas kezelés, jó hangulatban, sok nevetéssel fűszerezve telik el, ahol alkalmanként nemcsak egy-egy jó technikát tanítunk, hanem jókat is beszélgetünk, amire szintén szükség van. Természetesen itt semmi nem kötelező, aki hallgatni szeretne, azt is megteheti. A foglakozásokon relaxálni is tanulunk, mozgósítjuk a belső gyógyító erőnket (ami más betegségnél is hasznos lehet), tanulunk stresszt kezelni, szemléletmódot váltani, célokat találni, és még sok minden mást. Évek tapasztalata már, hogy a tréningekre járók között, erős, megtartó sorstárs-közösség alakul ki, baráti szálak szövődnek. Tulajdonképpen, ez volt az apropója is annak, hogy létrehoztuk a daganatos betegek megsegítésére a REGEA Alapítványt, sok jó programmal, ami a tagoknak köszönhetően a mai napig aktívan működik.

A járvány miatt azonban megszűntek a személyes találkozók, hol tartják a tagok egymással a kapcsolatot?

Az ország több városában vezettem már tréninget, és akik elvégezték, azoknak a csoporttagoknak az összetartására hoztunk létre egy nyílt Facebook-csoportot, ami most a korlátozások miatt még nagyobb jelentőséget kapott. A tagok az ország több pontjáról is itt tartják egymással a kapcsolatot, itt számolnak be az életükről, vagy akár a félelmeikről, és itt is bátorítják egymást. Számomra nagyon sokat jelent, ahogy ezt a járvány-helyzetet kezelik a csoporttagjaink! Nagyon büszke vagyok rájuk! Olyan sokat változtak már, és változtattak a gondolkodásmódjukon, hogy nyugodtan, összeszedetten tudnak reagálni, pánik nélkül, és könnyedén képesek meglátni a helyzet előnyeit is. Tavalyelőtt megjelent egy könyvünk is Falevelek címmel, amelyben a gyógyult csoporttagjaink írták le történetüket, hogy motiválják a még harcolókat.

Hogyan alakultak át a foglalkozások ebben az időszakban?

Fizikailag nem tudunk találkozni, de a technika segítségével, a virtuális térben igen. Hála a messengernek, zoomnak, a csoportfoglalkozások a világhálón folytatódnak, ugyanolyan jó hangulatban, sok nevetéssel, mint eddig. Még többen is vagyunk, hiszen így bekapcsolódhatnak a távol élők is, egyszerre képviselteti magát egy-egy alkalommal Budapest, Miskolc, Eger, Szeged és Hatvan is. Sőt, részt vehetnek azok is, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé az utazást egyébként, pl. mert ágyhoz kötöttek. Nekik különösen sokat jelentenek ezek a csoportos beszélgetések! A klasszikus Simonton-tematikán persze kicsit változtattunk, és most inkább az erőforrásokra helyezzük a hangsúlyt ebben a helyzetben, meg a rossz érzések, félelmek kezelésére, ötletekre, praktikákra, kinek mi segíti a karantén túlélését. A daganatos betegek, más krónikus betegekkel együtt, a veszélyeztetett csoportba tartoznak a járvány szempontjából. Félnek kimozdulni, utazni, vizsgálatokra vagy kezelésekre járni. Hozzátartozóik aggódnak értük, ezért most nem látogatják őket. Márpedig egyedül, félelmekkel összezárva élni, nem segíti a gyógyulást. Ezért különösen fontos, hogy eljusson minél több érintetthez a hír: van segítség, nincsenek egyedül! Egy okostelefon, vagy számítógép, tablet és internet segítségével most biztonságosan kapcsolatot teremthetnek velem és magával a csoporttal. Ha szeretnék, egyénileg dolgozom velük, de a csoportjainkba is szeretettel várjuk őket! A messenger vagy a zoom kezelése gyerekjáték, hozzátartozóik biztosan segítenek elmagyarázni vagy működtetni, ha kell. Nálunk a legidősebb csoporttag is könnyedén megtanulta, pedig biztos volt benne, hogy ő erre képtelen… Ma már ő jelentkezik be elsőnek.

Hol találhatják meg önt a frissen diagnosztizált daganatos betegek, illetve azok, akik eddig nem is tudtak a csoport létezéséről, az ön munkájáról?

Bárkinek szívesen segítek, hívjon, vagy küldjön üzenetet! Ne maradjon egyedül a betegségével! A telefonszámom, amin elérhet: 20 216 9459, E-mail elérhetőségem: anna710517@gmail.com

(A REGEA Alapítvány tevékenységéről bővebben a követekező írásunkban olvashatnak majd.)

-oroszeva-

 

Author: evapress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük