Miskolci múltidéző – Reiman Zoltánnal

Szombaton délután a Célpont Közösségi Tér adott otthont a Vörösmarty város-rész-vétel program keretein belül egy helytörténeti előadásnak, amely a Mese cukrászdáról, és a régi miskolci cukrászdák történetéről szólt. Az időutazás során Reiman Zoltán helytörténészt és bloggert hallgathatták a város múltja felől érdeklődők.

Bevezetésként először a Mese cukrászdáról mesélt Reiman Zoltán, majd a cukrászat, mint szakma kialakulásáról. A helytörténész felelevenítette a régi, híres miskolci cukrászdák múltját is.

Elsőként a Rorárius cukrászdáról és elődeiről tett említést. A neves miskolci cukrászdát Jost János svájci cukrászmester alapította 1828-ban. A huszadik század elején Rábel Albert tulajdonlása alatt lett igazán híres, országos hírű, majd Rorárius Gyula következett. Az előadáson szóba került a cukrászda megszűnése, a bútorzat eltűnése, és az újjáalakulása is, amely azonban rövid életű volt. Miskolc második cukrászdája a Schweitzer-féle ,,czukorsüteményes bolt” volt, amely 1842-ben már biztosan működött. A Schweitzer és a Trillhaas-féle cukrászda története a huszadik század elejétől egy és ugyanaz, legalábbis a legújabb kori kutatások szerint. Trillhaas utódja a Doró és a Rácz kávéház volt, amely a rendszerváltás után a Roráriushoz hasonlóan újranyitott, de végül hamvába holt a kezdeményezés ebben az esetben is.

Miskolc múltjában kiemelkedő szerepet kapott a Megay cukrászda is, ami annyira híressé vált, hogy a miskolciak sokáig Megay-saroknak nevezték azt a területet, ahol a cukrászda üzemelt. A Megay Róbert által működtetett cég minőségi munkáját 1900-ban Brüsszelben díszoklevéllel díjazták, emellett pedig József főherceg udvari szállítója volt. Híres süteményét a Bohém tortát pedig bécsi cukrászok hamisították. Szó volt még az előadáson a Capri, a Piva, a Frei testvérek üzleteiről is.

Miskolcon az Arany János u. 29-35 szám alatt április 4-én folytatódik az időutazás, a Szinva patak történetével.

(Célpont Közösségi Tér)

Author: evapress

1 thought on “Miskolci múltidéző – Reiman Zoltánnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük